torsdag 30 september 2010

s + m = sant. Callhammar utfrusen

  --  Jag tror det handlar om personkemi, sade moderaternas ledare i Katrineholm Lars Härnström, som en kommentar till att m och s har bestämt sig för att samregera i Katrineholm.
-     
Uppgiften att Katrineholms starke man kommunalrådet Göran Dahlström och Lars Härnström skall utgöra ledarduon inom kommunen var en politisk bomb av högsta potens. Det är första gången på ca 90 år som socialdemokraterna inte har politisk majoritet i Katrineholm och valresultat var mycket oklart.  

Det låg nära till hands, tyckte många, att s skulle liera sig med mp och v, och att Alliansen skulle fortsätta i opposition. Frågan var närmast vem som skulle företräda Alliansen, Lars Härnström som representant för det största borgerliga partiet eller om Ewa Callhammar som kunna locka över c, kd att rösat på henne. Av detta blev platt intet.

Ewa Callhammar - fp – som fortfarande – dvs året ut – är  Alliansens oppositionsråd inom kommunen, var uppenbarligen mycket chockad över beskedet om att s+m=sant och hon hade mycket nära till gråten. Detta framgick i Östnytts kvällsnyheter. Hon var mycket omskakad, närmast förtvivlad. Hennes livs stora dröm var att Alliansen skulle vinna valet och att hon själv skulle bli kommunstyrelsens ordförande och Göran Dahlströms efterträdare. Alternativ två var att hon skulle fortsätta som oppositionsråd i ytterligare fyra år. Dagens beslut - som alternativ - fanns med största säkerhet inte ens i hennes vildaste fantasi. Dahlström - Härnström detroniserade henne fullkomligt, nu blev hon helt utfrusen.

Callhammar har sedan 2006 haft oppositionsråds lön, hon representerade de fyra borgerliga partierna och totalt 21 av de 51 mandaten. Nu har fp 6 mandat, och större politiska bas torde hon inte få, hennes arvode kan nu bli gruppledarens, inget mer.

Callhammar fick många personröster, men hon är inte alls lika populär bland politikerkollegor, de som hon dagligen arbetar med. Hennes ställning som oppositionsråd har varit mycket omdiskuterad, jag har publicerade en debattartikel i Katrineholmskuriren ”Ewa Callhammar bekräftar sig själv”, införd den 15 sept. Andemeningen i mina rader var att Callhammar främst ser till de sina, sin familj, folkpartiet och i fjärde hand Alliansen. Se även http://jonassonulf.blogspot.com/2010/09/ewa-callhammar-bekraftar-sig-sjalv.html

Lars Hörnströms inledande citat fångar den uppkomna situationen i ett nötskal. Det är precis vad det är fråga om. Härnström och Dahlström har mycket god personkemi, Callhammar är det mycket få män som har en god personkemi till.  

1 kommentar:

  1. I really like your writing style. Such a nice Post, Can’t wait for the next one.
    Dell Laptops

    SvaraRadera