onsdag 1 september 2010

Politisk baksmälla efter valet i Katrineholm

Det råder fullkomligt kaos i den sörmländska småstaden Katrineholm dagen efter valet. Som bekant har socialdemokraterna styrt staden med järnhård hand i nästan 100 år. Nuvarande starke mannen Göran Dahlström blev den som förlorade valet – men som kanske ändå fortsätter som kommunstyrelsens ordförande – men då får han ta både fan, miljöpartiet och kommunisterna i båten – och antagligen också framtidsdemokraterna.

Att socialdemokraterna skulle gå tillbaka var väntat, inte minst på grund av att Dragana Luketa och hennes man Reijo Eriksson bröt sig ur moderpartiet för att bilda Framstegsdemokraterna. Främsta kännetecknet för Luketas parti var att det skulle vara demokratiskt, enligt hennes egen definition: Mesta möjliga demokrati åt mig själv, dvs jag definierar vad demokrati är.

Partiet kommer att få mandat i det nya fullmäktige. Nykomlingar i kommunfullmäktige blir även Sverigedemokraterna, med Lars Gunnlev, som nu inte behöver sitta på läktarna vid fullmäktiges sammanträde. Partiet var nära att komma in redan vid förra valet. De andra partierna får nu stå sina kast för att man inte tagit deras reaktionära synpunkter på allvar, synnerligen beklämmande att de nu får en röst - inom politiken i kommunen

Den store segraren i årets val är moderaten Lars Härnström som också fått ett heligt löfte av både centern och KD att inte släppa till för Ewa Callhammar, som alltså förlorar sin post som oppositionsråd.

De minsta allianspartierna har omsider förstått att Callhammar ytterst sällan verkligen har representerat alliansen, för henne var det främst Callhammar själv, sen familjen – som skulle ha sina uppdrag - sen folkpartiet och i fjärde hand alliansen. Callhammar ses i ett hörn i det politiska rummet lutande sig mot gamla mamma, Irene Nilsson som stod på 26;e plats på fp: listan och dottern Lisa Callhammar som fanns med som 10:e plats. På fp´s valsedel finns flera personer som avgick förra perioden men som nu återuppstått… det fanns tydligen för få kandidater.

Den som har gott minne vet kanske att inför förra valet fanns 14 folkpartister på ett valmanifest, hälften män, hälften kvinnor. Sex av männen avgick innan perioden var slut, den sjunde ville avgå men ”fick inte”. Man kan undra: Hur bär sig Callhammar åt för att tappa i princip alla män inom partiet.

Varför har folkpartiet i Katrineholm – under Callhammars styre - blivit så mansfientligt???

1 kommentar:

  1. I really like your writing style. Such a nice Post, Can’t wait for the next one.
    Dell Laptops

    SvaraRadera