måndag 20 september 2010

Den stora turbulensen – eller?


Som jag skrev i mina inlägg i natt så blev valresultaten bra precis som jag hade förutspått, både på riks och på lokal nivå. I runda tal fick Alliansen 5,7% fler röster än de rödgröna i riksdagsvalet – jag hade tippat 5-7 %. Vid valet 2006 var skillnaden mellan de två blocken ca 2%, det säger ju en hel del om hur det ligger till i vårt land. Förnuftet segrar, arbetslinje i stället för bidrag – för att hårddra det hela.

De stora tårarna, och irritationerna - som vore de från sandlådan - svarar nu de rödgröna för. Det sägs också att nu råder kaos. Maken till naiva reaktioner från de rödgrön har jag aldrig upplevt. Lars Ohly må egga de egna trupperna men nog var hans framträdande rätt patetiskt i natt.

Vi har en konstitution
Jag har aldrig tänkt en positiv tanke om något extremparti – som tidigare Ny Demokrati eller nu Sverigedemokratrena – eller något kommunistparti eller andra systerpartier i Europa. Men jag kan upplysa de rödgrön om att vi i vårt land har både rättigheter att bilda politiska partier och att vi har yttrandefrihet. Om dessa rättigheter står att läsa i vår konstitution.

Att nu SD kommer i in Riksdag, Landsting och Kommunfullmäktige är en sak som vi måste förhålla oss till. Så ser verkligheten ut. Sedan kan och bör vi inom respektive område politiskt bekämpa SD. Partiet har faktiskt fått en helvetes massa röster, vanliga levande människor har bevisligen röstat på dem.

SD större än kommunisterna
Den som piper mest är mannen som i alla år – tills det pressades fram en läpparnas bekännelse att han inte skall kalla sig kommunist - är Lars Ohly, vars parti fick färre röster än SD. Kan man tänka sig.

Men även Sahlin tar till de stora bröstonerna, och vill skylla i princip allt på Alliansen. Det är dock S som gått tillbaka mest av alla partierna.

Nu råder det stora kaoset trumpeter Aftonbladet ut. Nå ja, snart lägger sig de hetaste känslorna, och det är dags att tackla den uppkomna situationen.

Miljöpartiet en av vinnarna
En av de tre stora vinnarna i valet är ju miljöpartiet, som dock såg sina regeringsposter försvinn. Det är en riktig och viktig markering av Reinfeldt att sträcka ut en hand till mp. Det skulle kunna bli ett par regeringsposter för mp – och att man hjälper till att ta ansvar. Centern och kd förlorar säkert en post var, kanske också fp. De stora vinnarna är helt klart moderaterna som sannolikt får någon fler regeringspost.

När spricker samarbetet?
Att det rödgröna samarbetet spricker inom kort torde vara helt klart. De enda som vunnit på detta samarbete är mp. Socialdemokraterna är de stora förlorarna och många inom såväl partiet som inom s delen av facket fick sina farhågor bekräftade, inget samarbete med varken miljöpartit eller vänsterpartiet, dvs gamla kommunisterna. 

Sahlin dagar räknade
S har helt klart gjort sitt sämsta val sedan 1914. Och nu är sannolikt Mona Sahlins dagar räknade, inte ens (s) kan vara så naiva att tro att en så stor förlorare skall kunna bli en vinnare till nästa val. S är ett parti bland alla andra, facket är inte dess förlängda arm, allt fler fackliga medlemmar röstar ju på moderaterna.  Många trodde att botten var nådd vid förra valet, då man fick kring 35%, nu blir det kring 30.

Det är egentligen ingen helt ovanlig situation i riksdagen som nu uppstått. Inom många parlament får regeringspartiet söka stöd för sina förslag bland de andra partierna – om man inte har majoritet. Konstigare än så är det inte.

Att ett främlingsfientligt parti kommit in i riksdagen visar helt enkelt att vi nu är en del av Europa.

1 kommentar:

  1. I really like your writing style. Such a nice Post, Can’t wait for the next one.
    Dell Laptops

    SvaraRadera