söndag 28 maj 2017

Min spanske vän – generalen. Några möten i Benidorm för 50 år sedan


Den här bilden har jag inte sett på kanske 25-30 år, men så häromdan – vid en genomgång av en av mina fotolådor – så dök fotot upp och det förunderliga minnets kamrar började aktiveras.

Under 60 talet liftade jag runt i Europa några gånger, oftast ensam. Denna händelse inträffade något av åren 1965 – 1967. Jag planerade att lifta till södra Spanien för att bl a träffa en lumparkompis, Christer vars morfar hade en buss som gjorde resor till bl a Benidorm. Familjen byggde senare ett eget hotell.

Monte Carlo

När jag gjorde mina liftarresor så åkte jag tåg genom Sverige - oftast till Trelleborg för att där ta färjan till Travemünde – och sedan tillbaka samma väg.  När jag planerade min resa pratade jag med kompisar och fick tips om än det ena än det andra. En av mina vänner – Folke – planerade att ta sin lilla Fiat för att  besöka bl a Monte Carlo, som han alltid hade längtat till. Vi kom fram till att vi kunde resa tillsammans vissa sträckor. Jag ville inte ge upp min ursprungsplan - dvs att ta tåg och färja – så vi kom fram till att vi skulle träffa i Hamburg en viss dag – vilket vi också gjorde. Så blev det och det var riktigt trevligt att ge oss ut tillsammans. Vi trivdes mycket bra tillsammans. 

Vi åkte bl a till och genom Amsterdam, och inte minst Paris - där ett besök i Versailles var höjdpunkten. Fiaten hade ett öppet tak och när vi åkte in på Versailles området stod jag där som en nutida härförare. Detta uppmärksammande också den lokala polisen som inte var lika roade som vi.

Andorra

Resan gick söderut och vi besökte också det lilla furstendöme Andorra, som 50 år senare har en befolkning på ca 70 000 personer. Efter som vi nyligen hade gjort lumpen uppskattade vi – att om vi ville erövra Andorra så räckte det med ett halvt kompani, men vi avstod.

Därefter fortsatte vi söderut längs den spanska östkusten till Benidorm. Vi träffade Christer som guidade en resa från Sundsvall och den skulle påbörja sin hemresa om 5-6 dagar, vilket var viktigt för mig för jag hoppades kunna resa med den svenska bussen en bra vit norröver. Folke ville inte vara kvar i Benidorm utan hans egentliga mål med resan var alltså Monte Carlo. Om han tänkte försöka spränga banken i Monte Carlo vet jag inte men det gick inte så bra med rouletten för honom.

Benidorm

Jag hittade ett enkelt hotellrum och njöt av sol och värme. Vid min andra kväll i Benidorm satt jag i en bar och helt plötsligt dök en man upp och som sällskap hade han en schäferhund. Om jag hade satt mig på hans plats minns jag inte, men jag minns mycket väl hur han blev emottagen av manen i baren. Jag kommer på orden hövligt, mycket respektfullt och utan att mannen sade ett enda ord så serverades det honom ett rätt stort glas med starksprit. Jag satt med en enkel öl.

Man med närvaro

Det var nån speciell aura kring mannen, det finns vissa människor vars blotta närvaro i ett rum blir så påtaglig, utan att göra något väsen av sig var han rummets medelpunkt. Jag tycket att detta var oerhört intressant och nyfiken som jag var – och fortfarande är – tilltalade jag honom, först på engelska som inte funkade, sedan på tyska – som vi båda ändå kunde göra oss rimligt förstådda på.

Jag såg hur barmästaren närmast glodde på mig vi vidöppna ögon – och nånstans uppfattade tydligen mannen med hunden också detta - och han visade sedan med sin högerhand att hans nyvunne vän – dvs jag - också skulle ha ett glas, och så blev det. Sedan satt vi och dividerade nån timme, min spanske vän fick ett glas till.

Samma bar

Kvällen därpå gick jag till samma bar och satte mig på samma plats och då tilltalade bar-mannen mig och frågade om jag visste vem mannen var. Jag hade naturligtvis ingen som helst aning. Därefter följde en av de märkligaste historier jag någonsin upplevt, eller skall jag säga varit så nära.

Mannen med hunden var en gammal general - varför jag i fortsättningen kommer att kalla honom Generalen. Generalen hade under ett flertal år arbetat mycket nära den spanske diktatorn Francisco Franco. Det spanska inbördeskriget varade mellan 1936 och 1939 och ett resultat av detta var att Franco blev landets diktator under många år.

Generalens hustru dog

Min nyvunne vän sades ha varit något att ett militärt geni, och han kom nära Franco  efter kriget. Den nu talföre barmästaren fortsatte med att berätta att Generalen efter några år nära makten drabbades av en svår olycka, hans hustru dog i en bilolycka vilket fick Generalens hela värld att rasa samma.

Franco kunde inte ha sin nära vän så centralt placerad, men enligt legenden ordnade Franco att Generalen - hans vän - fick ett mera formellt uppdrag, en pension och bostad i Benidorm. Han sades ”inspektera” barer och andra utskänkningsställen, denna inspektion bestod i att han samtalade en liten stund med den bar-ansvarige samt fick ett eller två glas.

Vi hade några möten till och samma procedurer upprepades. Kvällen började med att jag gick till baren och åt middag nån timme tidigare än General kom. Det var då det berättades olika skrönor om Generalen, nånting speciellt av detta kommer jag inte ihåg. Det sades att han under större delen av natten gick runt till så många ställen han orkade med och ”inspekterade”. Jag behandlades mycket respektfullt som Generalens vän och betalde inte min öl.

Sista kvällen ....

Sista kvällen i Benidorm skulle jag gå ut med ett par medresenärer på hemresan, och vi gick på ett annat ställe. Döm om min förvåning - eller kanske inte - men när vi satt och åt middag dök Generalen upp, han och hunden gick fram till bardisken och av en annan barmästare fick han sitt glas.

Han såg mig och höjde ”en skål för sin svenske vän”. Jag trodde att detta skulle bli det sista jag såg av honom men få förmiddagen dagen därpå möttes vi på gatan. Där pågick ett gatuarbete och när han såg mig med kameran ville han att jag skulle ta ett kort.


Generalen fick låna en korp av mannen till höger på bilden - som på något vis var stolt av att vara med på samma kort som Generalen. Hunden var självklart med. Dagen därpå reste jag hem till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar