torsdag 30 april 2015

Distalgesic i (deckar) litteraturen


På sid 273 i boken ”Av oskyldigt blod” av P.D.James:


-   Distalgesic: 

    - Omtänksamt av henne att lämna kvar en tablett. Det sparar tid och besvär vid analysen. Jag undrar hur hon fått tag i det. Distalgesic är receptbelagt; man kan inte köpa det fritt. Någon måste ha smugglat in det i fängelset till henne, om hon inte stal det från sjukavdelningen eller fick det utskrivet åt sig. Det är troligen något som vi aldrig kommer att få veta. Hon är inte den första som tagit fel på styrkan i det här preparatet.

-   - Det innehåller Paracetamol. Men det är inte det som är det farliga, utan en beståndsdel som är baserad på opium. En överdos dödar snabbt. Hon planerade säkert den vanliga teatrala gesten och underskattade styrkan.

På sidan 286 ytterligare några ord om Distalgesic:

-   - Ingen vet säkert hur hon fick tag i Distalgesic, men hon måste ha smusslat undan tabletter i månader. Jag intalar mig att på det viset att hon hade planerat på att ta livet av sig redan innan hon lämnade fängelset.

Alltsedan vi började att intressera oss för den smärtstillande substansen Dextropropoxifen – var Distalgesic ett av de vanligaste märkena både i England och Sverige. Vi förstod mycket tidigt hur oerhört farligt detta preparat var. Vi fann ju ca 200 dödliga förgiftningar i Sverige varje år under åren 1992 – 1999 i vår forskning. Vi visste också att en stor del av dessa dödsfall var självmord, och kunde säkert vara mord också i vissa fall. Allt detta ledde till att detta preparat vore ”lämpligt” att använda i en deckare eller i en vanlig roman där man handskades med ond bråd död.

Men det var först när jag besökte Norrlands Nation på Jamtamot
100-års-jubileum som jag fick en hint om att detta hade gjorts. På middagen hade jag några mycket trevligt och både väl utbildade och beläste personer – en professor i kemi, bl a – och då sade kemistens fru Birgitta – som var mycket beläst som den modersmålslärare hon var - att Distalgesic förekom i en bok som hon kände till.

Det var bara att besöka hemkommunens bibliotek och beställa boken, och nu har jag läst den. Tack för tipset Birgitta

Denna bok av P.D. James ansågs av DN´s deckare-och barnboksskribent Lotta Olsson som nummer 51 av världens 100 bästa deckarna.


Boken handlar i korthet om Phillippa Palfrey, en begåvad, självmedveten och vacker medelklasskvinna. Hon blev tidigt i livet bortadopterad och när hon fyllt 18 år ville hon ta reda på vilka hennes biologiska föräldrar var.

-   - Philippas värld rasar samman då hon erfar att hon i själva verket är en högst legitim dotter till en våldtäktsman och hans lagvidga hustru: en mörderska som snart kommer att friges från ett långt fängelse straff.

Det är spännande och ruskigt så det förslår och allt kompliceras av att det dödade barnets far har väntat på hämnden i alla år. När han till slut får möjlighet att döda den frigivna mörderskan – som hon kallas – visade det sig att hon tagit Distagesic och var redan död, när hon ”mördades” varför han själv undkom straff.

Moralen är tämligen entydig, nån form av rättvisa har skapats.

PS Boken kom ut i England 1980 och i Sverige 1981.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar