lördag 30 januari 2010

Tage Erlander möter President Truman den 14 april 1952

Min tredje tråd började egentligen genom att jag blev intresserad av den svensak DC 3-a som sköts ner i juni 1952. Åtta personer försvann. Och det skulle dröja många år - till 1991 - innan ryssarna erkände att de skjutit ner det svensak planet. Genom en god vän fick jag följa en del av det intgerna arbetat med DC 3:an, vi bsökte UD och jag träffade flera av de nedskjutna flygarnas anhöriga.

Via DC 3:an kom jag på idén att söka på nätet efter president Harry Trumans bibliotek och se om det fanns något från den svenska stadsministern Tager Erlanders USA besök under april 1952. Nedskjutningen av DC 3:an skedde ca en och en halv månad efter Erlanders besök i Vita huset. Det fanns dokument, mycket intressanta och spännande dokument - som hade varit klassade som hemliga i 50 år.

Jag skulle till Washington DC under juni 2006 och hade då tänkt kolla upp på ambassaden om det fanns några handlingar från Erlanders möte i Vita Huset, det fanns det inte, men jag kom att besöka den svenska ambassaden i alla fall - ibjuden av den svenske anbassadöre Gunnar Lundh.

Tråden heter alltså "Tage Erlander möter President Truman den 14 april 1952" och den finns på det historiska forumet Skalman. nu, där som jag senare publicerade mina första takar om Heléne Fossmos död.

Den 26 juli 2007 skrev jag mina första rader i tråden som idag har haft nära 7 000 besök.

Av mitt första material skrev jag en artikel som publicerades i Aftonbladet den 21 juoli 2007, två helsidor med rubrikerna: "Sveriges hemliga spel med USA" och " Okända dokument avslöjar regeringens kohandel under Kalla kriget" och " Kärnvapenkriget hotade". Till detta kom den klassiska bilden från Erlanders besök hos Truman. Bilden är på dessa två plus den amerikanske utrikesministerr Dean Acheson och den svenske ambassade Erik Boheman.

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=49&t=30287

Besök Facebook
http://www.facebook.com/album.php?aid=10473&id=100000482837164&l=099fd6cacb

där finns tre fotos  - de två helsidorna i Aftonbladet - samt en bild på mig och den upptagna DC 3:an

1 kommentar:

  1. I really like your writing style. Such a nice Post, Can’t wait for the next one.
    Dell Laptops

    SvaraRadera