söndag 7 oktober 2018

Värdigt avslut på Nobel Calling 2018 - See you next year


Nobel Calling 2018” avslutades med ytterligare ett mycket välbesökt evenemang på lördagen. Det var andra året som Nobel Center presenterade denna mera utåtriktade mötesserie där ett flertal gamla nobelpristagare medverkade. Och vi hälsades välkommen även till nästa års ”Nobel Calling 2019”
På lördagen gästades Nobel-museet av fredspristagaren 2011, Leyman Gbowe – medborgarrättskämpe och fredsaktivist från Liberia som delade 2011 års pris med Liberias President Ellen Johnson Sirleaf och fredsaktivisten Tawakkul Karman. Den amerikanske pristagaren i kemi 2009 Martin Chalfie var dagens andre nobelpristagare.
Professor Göran K Hansson, ständige sekreterare i KVA – Kungliga Vetenskaps Akademien – och som för närvarande är den enskilde svenske person som är mest knuten till flera av nobelprisen och är välkänd inte minst utomlands.
Det finns förväntningsfulla forskare över hela världen som under en tidig oktobervecka hoppas på att professor Hansson - med sin vänliga röst – skall väcka dem och meddela att de har tilldelats årets nobelpris inom sitt ämnesområde.
Professor Hansson berättade att han genom åren nu har ringt till hela 37 pristagare för att meddela dem den gladaste av alla nyheter och evig berömmelse – i alla fall för de flesta forskare.
De allra flesta tycks helt förvånade, en och annan tvivlar och tar till sig nyheten först efter ett mail med vederbörlig avsändare. En gång hörde Göran K. Hansson i bakgrunden en kvinnoröst ropa FINALLY. Det har förståss också blivit ett stort antal internationella TV sändningar under åren för professorn.
Kemiprofessorn Martin Chalfie kåserade på ett trevligt och intressant sätt om vad många tror om forskare och hur annorlunda verkligheten ser ut. Han trodde att ”alla forskare”, åtminstone nobelpristagare var genier och hade så alltid varit. Själv hade han ett C – i den amerikanska betygsskalan – men han blev ändå professor och nobelpristagare.
Många forskare är rätt avspända när de på en sammankomst som denna berättar om sina forskarliv, i alla fall efter att de fått priset. De tar gärna till självironin och de kan vara riktigt underhållande.
Leymah Gbowees anförande blev i grunden betydligt allvarligare än Martin Chalfies, men även hos henne kunde humorn skymta till. Gbowee var med och startade organisationen Women of Liberia Mass Action for Peace, som bidrog till att inbördeskriget i Liberia avslutades.
Hon gjorde ett starkt och övertygande framträdande och när hon fick frågan vad hon tyckte om årets två fredspristagare - Nadia Murad och Denis Mukwege - för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter – svarade Leymah Gbowee att hon grät.
Nog för att Martin Chalfie fick mycket starka applåder för sitt framträdande blev det ändå Leymah Gbowee som gick in i åhörarnas hjärtan.
På bilderna ses de i texten nämnde personerna plus att undertecknad smugit sig in – typ.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar