onsdag 17 september 2014

Vilket uppvaknande för de s k rödgröna, vilken hopplös sörja.


( Valreflektion 2)

Det talas stort och brett om vilket katastrofval moderaterna har gjort. Men den som bemödar sig om att ta reda på fakta finner att siffrorna är betydligt mer nyanserade än så.

Under de senaste 13 riksdagsvalen (åren 1970-2010) hade moderaterna i snitt 19,4% av rösterna. Resultatet av söndagens val var 23,2%, dvs 3,8% högre än genomsnittsresultatet för de nämnda åren.
Av de 13 nämnda valen är det endast valen 2006 och 2010 som moderarena nådde högre röst tal än genomsnittet, och det var de två val då Alliansen tog makten, röstsiffrorna var då 24,25 % för år 2006 och 26,19% år 2010.

Att man i årets val når siffran 23,2 är mera en normalisering av moderaternas röst-tal.

Sossarna, mp och vänsterpartiet talar nu mycket självsäkert och som om livstycket höll på att spricka att de har fått mandat av svenska folket att bilda regering, människor vill ha en förändring.

Det enda partiet som verkligen vunnit i detta val – och kan påvisa att de vill ha en förändring - är Sverigedemokraterna som fick 12,9%, ett enkelt konstaterande, men icke desto mindre helt korrekt. Plattityder som att 87 % är emot Sverigedemokraterna är lika begåvade som att säga att 93,8% är emot Miljö Socialisterna.

S har sedan valresultat kom skanderat att man hade mandat "folket har sagt sitt", men hur ser detta mandat ut? Sossarna har inte  vunnit nånting, Alliansen förlorade 

S fick – enligt valnattens siffror – 31,2% av rösterna, miljösocialisterana fick 6,2% vilket totalt är lika med 37,4%. Om vi räknar in v´s röstantal som är 5,7%,  fick de rödgröna - som ju egentligen inte finns totalt 43,1%. Som bekant så spolade den tilltänkte statsministern vänsterpartiet redan första dagen efter valet, varför man bör hålla sig till siffran 37,4%. Mängder av sossar och vänsterpartister blev ytterst upprörda, så var det med lojaliteten inom vänstern

Alliansen fick 39,3% av rösterna, dvs 1,9% högre än s+mp. Formellt skulle talmannen efter detta valresultat kunna erbjuda Alliansen att bilda regering eftersom Alliansen är det största blocket, men genom att Reinfeldt avgick redan på söndagskvällen blev detta alternativ inte aktuellt.

S+mp+v finns som sagt inte, detta blev så ytterst tydligt på måndagseftermiddagen då s meddelade att v inte skulle få någon plats i regeringen. S har som bekant sagt sig sträcka ut en hand till ett par av de borgerliga partierna – centerpartiet och folkpartiet. Dessa har vid flera tillfällen sagt att de under inga omständigheter kan tänka sig att stödja s+mp budget. Och så manar LO-bossen till de borgerliga att nu är det dags att ta ansvar – för landets skull.

Hur kan LO-bossen – som ju inte heller är politiker – ens inbilla sig att c+fp skulle vilja ställa upp på s+mp´s budet. Att ena dagen anklaga Alliansen för världens elände och förakta allt som Alliansen uträttat under de gångna åren för att andra dagen uppmana till ansvar är så magstarkt så man knappat tror att det är sant.

Det ser med andra ord riktigt illa ut för Löfven, och miljösocialisternas tuppkammar har krymp ihop betänkligt. Han kan inte räkna med något stöd från varken centern eller folkpartiet vad gäller deras kommande budget. Vissa sakfrågor som man tidigare har samarbetat kring kommer man att fortsätta med.


Regeringen kommer antagligen att kunna presentera en budget innan 15 november, Alliansen kommer att presentera sin budget som redan är färdig, och Sverigedemokraterna torde med stor säkerhet att vilja jävlas med regeringen. De kan ju underkänna delar av budgeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar