onsdag 17 september 2014

Ewa Callhammar fp Katrineholm, hon ställde upp i tre val – förlorade samtliga.


(Valreflektion nr 1.)

I Katrineholm, Sörmland var det en person som blev sitt partis verkliga sänke. Ett totalt misslyckande svarade folkpartiets Ewa Callhammmar för, trots att hon bedrev en rätt påkostad valkampanj, delvis bekostade av henne själv men också bekostad av partiet.

Såhär gick det i de tre val som Callhammar deltog i:

I kommunalvalet stod hon på första plats – partiet gick tillbaka 4.9%, dvs - 853 röster. Fp förlorade också två mandat och Callhammar kommer också att förlora posten som oppositionsråd till centerpartiets Inger Fredriksson, eftersom centern och KD har 6 mandat tillsammans och FP bara har 4.

I landstingsvalet fanns Callhammar på andra plats på Katrineholms-listan, dvs Andra valkretsen. För Folkpartiet i sin helhet - inom landstinget - sjönk antalet röster med 2,8%. Nu fick fp 4,6% av rösterna. Blomster och Callhammar – andra valkretsen – gick ner från 9.07% till 5,5 %, dvs 3,57%, vilket är 0,7% högre än för fp totalt i detta val, dvs andra valkretsen gick riktigt dåligt för fp.

Totalt förlorade folkpartiets två mandat, bl a det som man hade i Andra valkretsen där Blomster och Callhammar fanns. Därmed får ingen av de två plats i det kommande landstingsfullmäktige och några andra betydelsefulla poster är inte att räkna med för.

Callhammar var första namn också på riksdagslistan och där lyckades FP listan endast få 4.3% av rösterna, 2,3 % minus, en nedgång i antal röster från 11 070 röster 2010 till 7561 röster 2014. 

Sannolikt har andre namnet på listan Stefan Käll fått ett tämligen stort antal personröster, så de röster som blev för fp kan mycket väl vara till förmån för Stefan Käll. Ytterst anmärkningsvärt är också att folkpartiet förlorade sitt enda riksdagsmandat i länet, det mandat som under åren 2002-2012 innehades av Liselott Hagberg, f d talman och numera landshövding i Sörmland. Det ansågs vara ett säkert fp-mandat.

Centerpartiet som också förlorade sitt enda mandat hade fått 9 572 röster mot folkpartiets 7 561 röster, varför sannolikheten att ett s k utjämningsmandat knappast går till fp.

Sammantaget kan noteras att folkpartiet – där Ewa Callhammar i kommun och riksdagsvalet var första namn och i landstinget var hon andra namn – förlorade stort i alla tre valen. För folkpartiet var nedgången 1,7% i riksdagsvalet.

I kommunvalet var nedgången – 4.9%, i landstingsvalet – 3.57% och i riksdagsvalet 2,3%
Se vidare på KatrineholmsKuriren. (Mitt inlägg skrevs före KK´s)
1 kommentar:

  1. Valet gav bara förlorare och Ewa är en av de större, dessutom från kommunens högst arvoderade politiker till knappt arvoderad. Som sagt, bara förlorare, men mest förlorar nationen Sverige på det oklara läget :-(

    SvaraRadera