fredag 17 mars 2017

Forskaren, författaren och journalisten Henrik Berggren föreläste om sin bok om Dag Hammarskjöld


Inom loppet av en månad och en dag (15 febr – 16 mars) hade jag glädjen att få uppleva två mycket spännande föreläsningar, båda händelserna i arrangemang av Stockholmsjournalisternas Seniorer. 

Det första mötet var med FN´s biträdande generalsekreterare under några år, förre utrikesminister m m Jan Eliasson. Som jag har nämnt tidigare på FB så var det en mycket spännande upplevelse. Jag hade också glädjen att tala en stund med föreläsaren och vi uttryckte vår stora respekt och beundran inför Dag Hammarskjöld. Trots att Hammarskjöld var FN´s högste tjänsteman för många år sedan (mellan åren 1953 till sept 1961) så lever hans ande kvar än i denna dag.

Mötet med Jan Eliasson skedde i Studio 4 hos Sveriges Radio – och lokalen var absolut fullsatt.

Den andra föreläsningen var torsdagen den 16 mars då forskaren, författaren och journalisten Henrik Berggren besökte oss äldre murvlar och han föreläste om sin senaste bok Dag Hammarskjöld. Att bära världen. Detta möte hölls på restaurang Wasahof, på Dalagatan 46 i Stockholm – och vi fyllde denna anrika restaurang till sista plats. Adressen är mycket välkänd – främst för att det var i detta hus som Astrid Lindgren levde större delen av sitt liv, vilket en skylt på huset visade.

Henrik Berggren är en exceptionell författare – i sin kombination av både forskare och skribent – och han är också en framstående föreläsare, pedagog. År 2010 gav HB ut boken om Olof Palme, ”Underbara dagar framför oss” – i pocketgåvan från 2014 över 700 sidor. Den boken betraktades av Aftonbladet som ” Den ultimata biografin över Olof Palme” – och det håller jag absolut med om.

Efter att ha läst böcker om och av Dag Hammarskjöld, och samlat på böcker om och av Dag Hammarskjöld sedan slutet på 50-talet kan jag säga att Berggrens biografi över Dag Hammarskjöld kanske är – enligt min uppfattning - den främste boken som skrivits om vår store internationalist, dvs Hammarskjöld.

Som jag nämnt tidigare är Henrik Berggren närmast ett unikum i vårt land. Det är ytterst få forskare som också är framstående som författare. Astronomerna Peter Nilsson och Ulf Danielsson samt cancerforskaren Georg Klein är några ytterligare exempel på denna dubbla begåvning.

Det var också en stor upplevelse att höra en person som Henrik Berggren berätta om ”sin” Dag Hammarskjöld, att vara så fylld av sitt ämne som han är, men också att kunna förmedla denna kunskap utan att ha så mycket som en enda rad nedskriven – och få denna redogörelse att bli så levande – är en mycket imponerande presentation.

En bok blir ju – och skall vara mer formell i sitt format än en muntlig framställning – och därför är det så uppskattat att få höra ett så levande berättande som vi fick. Dag Hammarskjöld var ju inte känd för sin humor men vår föreläsare visade prov på stor humor och värme i sitt föredrag. 

Henrik Berggrens föredrag räckte lite väl en timme, och det hela avslutades med några frågor samt bokförsäljning och boksignering.

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar