söndag 12 mars 2017

Fantastisk Rotarykonsert med UUJO på Tallåsskolan - Utse Lasse W till årets eldsjäl !!!


Det var en fantastisk jazz-konsert på Tallåsskolan i lördagseftermiddag och Rotary Katrineholm stod som arrangör. Skolans aula – som rymmer 550 personer – var fullsatt  och vi fick uppleva en enastående konsert. 

Att kalla det hela världsklass är - enligt min mening - att ta i, men de tre solisterna; klarinettisten Antti Sarpila från Finland, 75-åriga tenoristen och bygdens son Nisse Sandström, samt kapellmästaren, pianisten, sångaren och trombonisten Ulf Johansson Werre – från Uppsala - är alla tre av hög internationell klass.

Orkestern Uppsala University Jazz Orchestra (UUJO) är Uppsala universitets eget storband och är det senaste tillskottet i universitetets levande musiksatsning och är sedan 2004 en akademiska disciplin. Som studentorkester håller man mycket hög klass. Det är nuvarande elever och gamla elever som utgör stommen i 20 manna orkestern.

Det var dåvarande rektor vid Uppsala Universitet Bo Sundquist som initierade denna utbildning. Såväl Sundquist som Johansson Werre härstammar för övrigt från Lövånger i Västerbottens län.

Musicum är den institution inom universitetet viken UUJO sorterar under. Lite förenklat kan sägas att programförklaringen för institutionen är att ” UUJO med fördjupning i storbandsjazzens olika epoker och personlig utveckling av instrumentala och vokala färdigheter inom jazzgenren” .

UJW är ett unikum inom svensk jazzmusik, han har en mycket bred kompetens och han och Nisse Sandström var två av de fyra första eleverna som togs in på jazzlinjen på Musikaliska akademin 1977, där de gick ut 1981. Efter det fick UJW en lektorstjänst vid akademin. Dessförinnan hade UJW läst medicin i tre år, men jazzintresset tog överhand. Från 2004 är han konstnärlig ledare för UUJO.

Från början kunde intresserade studenter läsa 15 akademiska poäng i en grundkurs på institutionen, men den kursen är numera utgången av besparingsskäl, dock finns möjligheter till forskarutbildning : både  masterexamen och doktorsexamen kan avläggas.

Utse Lasse Westerdal till årets eldsjäl

Det var sjunde året i följd som Rotary Katrineholm arrangerade en jazzkonsert vars avkastning skall gå till gymnasister vid stadens skolor.

Att ett sådant arrangemang som detta överhudtaget kan komma till stånd beror ofta på en enda person, i detta fallet är det Katrineholmssonen Lasse Westerdahl som efter en internationell karriär i den stora världen åter bor i Katrineholm – nu med hustru. Lasse W har  arbetat år efter år med dessa konserter som har gett stora pengar i form av resestipendier till ungdomar i stan och gett andra ungdomar – inte minst invandrarungdomar -  möjlighet att besöka sportläger i Norrköping.

Är det någon som skall föreslås till årets eldsjäl i kommunen så är det Lasse Westerdahl, som dessutom påbörjar sin andra presidentperiod inom Rotaryklubben 1 juli i sommar.

PS.

Om någon undrar på vems piano UJW spelar på hemmavid kan jag avslöja att han - efter Charlie Normans död - blev erbjuden att köpa Charlies piano. Han fixade ett lån för att få denna fantastiska flygel som nu alltså finns i familjens vardagsrum.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar