onsdag 29 oktober 2014

Ewa Callhammar säljer sig till v och mp för att fortsätta som oppositionsråd

Det är väl känt att Ewa Callhammar, fp politiker i Katrineholm, gjorde ett trefaldigt magplask i valet som nyligen hölls. I kommunvalet förlorade fp 4,9%, i landstinget med 2,8% och i riksdagen med 2,3%. Callhammar stod som första, andra respektive första namn på de olika valsedlarna.

Den gånga fyraårsperioden lyckades hon se till att hon blev kommunens högst betalda politiker.

Vid valet förlorade fp två mandat och har nu fyra, c har också fyra samt att kd har två, vilket skulle leda till att centern sannolikt skulle ta hand om posten som oppositionsråd. Men icke så. Den lokala tidningen kunde häromdan meddela att Callhammar kvarstår som oppositionsråd, och den allmänna frågan blev då; Hur kunde detta ha gått till?

Enligt säker källa har Callhammar köpslagit med vänsterpartiet om deras två röster. Nu gäller det dock för Callhammar att få ytterligare en röst för att komma över c+kd´s sex röster. Det har också berättats att Callhammar diskuterar med mp om stöd, och ett förväntat möte på onsdagseftermiddagen bör ge svar på den frågan. Att mp stöder Callhammar anses tämligen säkert, det torde snarare vara att vara så att mp är emot majoriteten i kommunen.

Man kan fråga sig hur detta samarbete skall kunna se ut? fp + v + mp? Vad är det som driver Callhamar att till varje pris fortsätta posten som oppositionsråd?

Att fp köper kommuniströster hör knappast till vanligheterna, men vad gör en del politiker inte för att få åtminstone en del av makten.

Sannolikt är det ett ekonomiskt incitament för Callhammar att välja detta sätt att agera på, det gäller stora pengar att inneha den posten. Det är sällan den ekonomiska och politiska girigheten får ett så tydligt ansikte som i Callhammars fall.

Det pris hon skall ha fått betala är att låta vänsterpartiet få en av fp´s platser i kommunstyrelsen, och därmed insyn i KS arbete.

I KatrineholmsKuriren sade Callhammar häromdan:

  - Jag skall inte lämna dem i fred (dem är alltså majoriteten)

Det är intressanta att konstatera att hon – i vanlig ordning - talar om sig själv, inte att det är som oppositionen-eller ens folkpartiets talan hon för.Frågan är nu: Vad säger kommunens andra folkpartister i den här fråga, om samverkan med vänsterpartiet- och miljöpartiet? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar