onsdag 26 september 2018

Jens Liljestrand gästade seniora journalister och berättade om Vilhelm Moberg


INLÄGG 1.
I tisdagskvällens kulturnyheter i SVT1 fanns ett fint inslag om ett av de främsta boksläppen denna höst, nämligen Mannen i skogen, en biografi skriven av bitr. kulturchefen på Expressen, Jens Liljestrand. Denna boken har väckt mycket stor uppmärksamhet, och även fått utmärkta recensioner.
Ett fylligare reportage kommer i söndags Babel.

StockholmsJournalisternas Seniorer - härmed förkortat till SJS – var alerta och presenterade Jens vid höstens första möte på Pressklubben. Eftersom vi är en grupp bestående av seniora journlister, har för många av oss Moberg varit en följeslagare genom åren, inte minst för undertecknad. Det hade knappast gått att få in några fler SJS:are på Pressklubben när Jens tog oss med på ett spännande Moberg äventyr.
Jens har studerat Moberg under många år. 1996 antogs han som doktorand vid det som numera heter Språk-och litteraturcentrum vid Lunds universitet. Efter 13 år låg hans doktorsavhandling klar, namnet var ”Mobergland. Personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie”.
Dessa två böcker är totalt på mer än 1000 sidor, varför det finns läsning en tid framöver….. ett bra tag kan jag nog säga

Som jag skrev tidigare så har Moberg – och Utvandrarserien - också varit en av mina främsta litterära hjältar, Martinssons Aniara ligger också mycket bra till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar