torsdag 21 september 2017

30 timmars besök i Uppsala - möten med dottern, ÖFK-fotboll mot Sirius samt minnesstund för Dag Hammarskjöld


Jag har tillbringat ca 30 timmar i Uppsala nyligen, från söndag f m till måndag em. Som vanligt är höjdpunkten att träffa Linda och hennes familj – Jocke, Oscar och Wilma -  men den här gången blev det också plats för FOTBOLL. Vilken match det blev, man kan säga att det blev många mål för vårt lag ÖFK och det blev inga mål för Sirius – trots att solen sken.

På måndagen – den 18 sept – var det 56 år sedan FN´s generalsekreterare Dag Hammarskjöld förolyckades i Ndola i Nordrhodesia – nuvarande Zambia – och den dagen högtidlighölls på flera platser världen över, bl i Uppsala där Dag Hammarskjöld Foundation (DHF) finns. Sedan år 1965 disponeras huvudbyggnaden i Geijersgården av Dag Hammarskjölds minnesfond. 

Efter en eldsvåda 1982, då byggnadens västra delar skadades svårt, återställdes den 1983. Byggnaderna är numera överförda till Uppsala Akademiförvaltning och utgör byggesminne enligt kulturminneslagen sedan den 27 februari 1998.

Ett 25 tal personer hade samlats för att visa Dag H sin respekt och träffa andra personer med stort intresse för Dag HammarskjöldDHF´s Henning Melber höll ett allvarligt och känsloladdat tal om Hammarskjöld. 

Dag H var på ett FN-uppdrag då hans plan störtade eller om det sköts ner. På planet fanns 16 personer varav åtta var svenskar, bl a planets besättning med piloten Per-Erik Hallonqvist. Vid minnesstunden fanns äldste sonen Per-Rune Hallonqvist med, 11 år då fadern förolyckades.


Gruppen gick efter mötet tillsammans till Gamla kyrkogården Uppsala för att lägga ner en krans vi Hammarskjöld grav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar