tisdag 3 maj 2016

Inlägg 1. Besök hos Betsson och NetEnt, sen Tele 2 Arena och allsvenska fotboll. Allt på en och samma dag


Vad sägs om den här dagordningen?

12.45 – 13.00 Ankomst till Betssons kontor.

14.15 prick. Taxi till NetEnts kontor

16.15 prick - igen. Taxi till Tele2 Arena – förbokat bord på restaurang Boston Grill. (Prime Tenderloin Steak” 200 gr – förbeställd.

17.45 kommer Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg och möter oss i restaurangen och visar runt på Arenan samt håller en kort presentation av Djurgården, som är en riktig storklubb, med en 125 årig historia. Vi får också speciella passerkort, som visar att vi ingår i en grupp.

Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg berättar om klubbens idé, vilket var mycket fascinerande och intressant att höra. Hela bygden – i princip – är engagerad. Att tro på sitt lag, att sätta höga mål och ge sig den på att lyckas.

19.00 börjar matchen Djurgården mot Östersund på Tele 2 Arena.

Så kan en vanlig andra maj-dag se ut för mig – och ett gäng gamla Östersundare som i detta fall benämndes:

-   Kära Jämtländska Fotbollsälskare, Forna Klassföreståndare, Klass-och skolkamrater, Mångåriga Pokerstudenter och Uppsalabor som vill följa ÖFK i spåren

Denna inbjudan var undertecknad av Per Hamberg, från Krokom i Jämtland som tillsammans med kompisen och affärspartnern Lasse Kling, från Orrviken i Jämtland, för 52 år sedan bildade spelbolaget Cherry - tillsammans med två andra icke jämtar. Numera är grabbarna storägare i spelbolaget Bettson och NetEnt – allt under storfamiljen ”Cherryfamiljen”. Formellt heter det två alltså Per Hamberg och Lars Kling, men dom gå under namnet Hamberg och Kling eller Kling och Hamberg.

Deras framgångssaga har också haft flera floppar, bl a på grund av politiska beslut – som att den svenska regeringen förbjöd alla s k slott-maskiner, i privat ägo. Därefter tillkom Svenska Spel, statens eget bolag. Inbördeskriget i gamla Jugoslavien kostade också miljonbelopp i förluster, samt att det blev problem i vissa av de gamla öststater, ex Polen. Vid några tillfällen var situationen så besvärlig att det tycktes som att konkurs var enda utvägen, men Hamberg och Kling var av hårdare virke, dom ville reda ut det hela - och lyckades, och vi kan lugnt säga att så bra som den ekonomiska biten är nu har den aldrig varit – om du förstår vad jag menar. 

Det mesta sköts från Malta, dock inte av skattetekniska skäl – som en och annan kanske tror - utan för att i Sverige ges alltså inga licenser till privata aktörer, som nämnts, varför man måste lägga stora delar av verksamheten i andra länder. Betsson är ett mycket mångfacetterat företag där de anställde kommer från många länder.

Det var sannerligen spännande att få inside-berättelser om hur de båda företag fungerar.

Därefter inleddes vistelsen på Tele2 Arenan, med en god middag, de två match-lagens ordföranden - mycket kompetenta idrottsledare som ser idrotten som en viktig del i samhället, en kortare visning av arenan samt MATCHEN.

Se separat inlägg: http://bit.ly/1Z7VjRg

Några av de deltagande jämtarna var:

Sören Eriksson, kassör i ÖFK, Sten Edström, Robin Dahl, Sven-Gustaf Edqvist med hustru Göta, Bengt och Eva Hjelm, Bert Nilgård och Anders Wallén. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar