söndag 1 november 2015

Nu har den 23-25:e boken om rättsläkaren och juristen Kay Scarpetta kommit - läsa den


Nu har jag fått Patricia Cornwells 23:e bok - om juristen och rättsläkaren Kay Scarpetta - i min hand. Boken heter ”Depraved Heart”. Tidigare har jag mest köpt böckerna från Amazon, men nu har ett par av de större svenska bokförlagen på nätet - Ad Libris - http://bit.ly/1Wp3Ahn tagit upp konkurrensen. Det är mycket bra för snart lär Amazon också börja att sälja med Sverige som bas.

Böckerna tycks också bli något billigare, bl a beroende på att fraktkostnaderna är lägre i Sverige – och boken kommer snabbare.

Cornwell själv säger att detta är den 25:e boken om Scarpetta, men då räknar hon också in två kok- böcker (det står faktiskt kokböcker). Både Cornwell själv och Scarpetta har sina rötter i Italien och då doftar kokböckerna mycket av pasta och vitlök, alltför mycket för min smak.

Förutom böckerna om Scarpette har Cornwell gett ut åtta ytterligare böcker, bl a en bok om Jack the Ripper, en biografi om Ruth Graham – fru till den kände predikanten Billy Graham, samt fem böcker om två andra huvudpersoner. Dessa har inte varit några hits.

Det är ju närmast en bragd i sin själv att skriva 23-25 böcker med samma huvudpersoner, Kay Scarpetta själv, hennes ytterst intelligenta systerdotter Lucy, Scarettas samarbetspartner – polismannen Pete Marino och FBI-profilern Benton Wesley – som också blir Scarettas man. I 25 år har vi kunnat följa denna kvartett. 

En kort tid tyckte jag att det var en svacka i böckerna, det var när Cornwell – av någon anledning – skrev i tredje personen. Vi var många som tyckte mer om böckerna när Kay Scarpetta själv – i egen hög person – är berättare, dvs första person.

Böckerna om Scarpetta och kompani är utomordentligt tekniska avancerade, både vad gäller hennes rättsmedicinska kunnande och diverse hjälpmedel inom bl a datavärlden – är av senaste modell. Patricia Corwell är dessutom själv utbildad helikopterpilot och dykare med diverse certifikat. Hon har en experts kunskaper inom många områden, hon har dock missat att använda Dextropropoxifen i sina böcker, men än finns det tid.

Hennes första bok hette Post Mortem (som betyder obduktion) och dem kom 1990. Egentligen är det hennes böcker som visat vägen för ett flertal TV serier, inte minst dessa i CSI – program från olika städer.

Jag har alltså samlat på Cornwell böcker sedan tidigt 1990-tal, och har har alla av henne själv utgivna böcker. Det har ju också skrivits en del om henne, varav jag har några böcker. Totalt upptar hennes böcker 1, 3 meter i vår bokhyllor.

Om de 25 böckerna om Scarpetta är på ca 500 sidor var så blir det totalt över 12 000 sidor. Rätt mycket. Kvaliteten har varit i stort sett hög, med ett par floppar tycker jag dock. Den nya boken griper tag i en mycket fort, och den verkar mycket lovande.


Det som är speciellt i hennes böcker är att alla hennes karaktärer åldras och utvecklas som vi själva gör. Systerdottern Lucy var ca 10 år då hon kom att blir Scarpettas ”dotter”, numera är hon ca 35 år – och har ett mycket och har haft – och har – ett mycket brokigt liv. Patrica Cornwells alter ego? Inga kommentarer:

Skicka en kommentar