onsdag 21 mars 2012

Tips inför två kommande val - i USA och i Sverige


Nu har jag - helt oombedd - tänkt komma med två bergsäkra tips om framtida politiska val. Det första valet gäller presidentvalet i USA i november 2012. Det kommer att bli en mycket övertygande seger - s k promenadseger - för den sittande presidenten Barack Obama.

Varför?

Han kommer att sopa matten med den kandidat som nu eventuellt republikanerna kan bestämma sig för. Det var bra länge sen som republikanerna hade en så dålig företrädare. Den som vill skaffa sig lite mer information om valet i USA än det vi ser och hör i vårt land rekommenderas att läsa någon av det stora tidningarna, New York Times eller Washington Post, Newsweek eller Time - bara för att nu nämna några bra tidningar

Tips nr två gäller det svenska riksdagsvalet 2014. Nu har ju s fått en politiska ledare, som i och för sig ger ett sympatiskt intryck, men politik gäller sakfrågor och Löfven har väl knappast sagt nåt av substans än, att gå fram i opinionsundersökningar tack vare tystnad håller inte speciellt långt.

Media kommer nu att varje vecka presentera än den ena än den andra opinionsundersökningen. "Om det hade varit val nu skulle det bli si eller så....bla ha, bla ha." Man talar fortfarande som de rödgrön konstellationen vore nåt att hänga i den politiska julgranen. Jag lovar att s under inga omständigheter kommer att gå in i nån slags allians med v och mp innan valet, och då finns inget alternativ till borgerligheten vid det kommande riksdagsvalet.

Jag kan också lova att det arbetas stenhårt inom alliansen för att man skall kunna presentera ett mycket bra regeringsalternativ inför valet 2014. Vid det senaste valet 2010 ledde ju de rödgröna - denna mycket märkliga sammanställning -  mycket stort ganska nära inpå valet, men vi såg hur det gick.

Nu vet ni hur det kommer att gå i åtminstone dessa två val.

PS 1. Jag läser f n den utomordentlige politiske journalisten och författaren Christer Isakssons bok om Mona Sahlin. Isaksson är gammal sosse och var nära medarbetare till Ingvar Carlsson och Lena Hjelm-Wallén och han har nu specialiserat sig på att skriva om socialdemokratiska politiker, bl a har han skrivit om Göran Person.

Att en och annan socialdemokratisk ledare har förmått hålla samman detta parti är förunderligt, Sahlin kunde det inte, Juholt kunde det inte och att vara fackföreningsledare är inte samma sak som att vara politisk ledare.

1 kommentar: