http://bit.ly/2qjktS7
Per Olov Enquist, bilden, författare och journalist från Uppsala är veckans programledare i TV2:s Kvällsöppet. Efter en något tveksam inledningskväll i måndags, blev tisdagens sändning en desto större framgång. Det var den kvällen som statsminister Olof Palme och författaren Vilhelm Moberg hade sitt omtalade meningsutbyte. En del kallar det gräl och frågan gällde varför inte den ryske författaren och nobelpristagaren har fått sitt nobelpris. UNT följde Kvällsöppet-redaktionens arbete under tisdagen. Frånsett en hel del tidigare förberedelser inleddes dagens arbete vid halv elvatiden för att resultera i ett program som började 21.30
(Infört i Upsala Nya Tidning 21 oktober 1971)
Stockholm, UNT:s utsände. Per tåg, tunnelbana och fot når jag Andra Bassängvägen 7 nere i Värtan. Kvällsöppet har där sina redaktionslokaler och även sin studie, ofta kallad Studio L. Klockan är halv elva och i lokalerna finns redan producenten Åke Wilhelmsson och programledaren Per Olov Enquist. Dagens arbete inleds med en genomgång av tillgängliga tidningar för tisdagen. Främst Stockholmspress. TV-recencenternas tyckande kommenteras och det står allt mer klart för redaktionen att måndagens premiär-program i alla delar inte var så lyckat. Det som skulle bli diskussion om älgjakt blev närmast intet.
Redaktionens övriga medlemmar dyker upp med jämna mellanrum. Tommy Engstrand från radions sportavdelning, tillfälligt utlånad till Kvällsöppet, arbetar med att skaffa upplysningar om den gamle mästarbrottaren, numera rikstränaren Preven Svedberg. Den gamle OS-mästaren har korats till årets idrottsledare och det vill Kvällsöppet uppmärksamma. Dagens första inslag har alltså redan påbörjats.
Telefonerna börjar ringa
Vibeke Kindlund är kvällens skripta, dvs den som skall försöka hålla reda på allt och alla. Karin Wilhelmsson, även hon utlånad från radion – dess Familjespegel – dyker upp och telefonerna börjar få liv.
Karin W tar upp frågan om tobaksreklam och varför man inte får använda vackra människor idessa annonser. Vad är egentligen otillbörlig reklam+ Är det okej att visa upp sjaskigt klädda människor i sjaskiga miljöer. Frågan ebbar ut.
På en anslagstavla i lokalen hänger tidningsartiklar med anknytning till Kvällsöppet. En helsida med rubriken ” Så mycket tjänar kändisarna i TV” tycks uppklistrad med självironisk distans. ”Halvsju blev fiasko”, säger en annan rubrik glatt. Någon ropar.
-Här på Kvällsöppet säger vi inte halv sju. Vi säger sex och trettio. Kanalkrig i miniatyr.
Redaktionen börjar bli fulltalig. På plats finns nu även Carl Troell som sedan många år kan det här med TV, Anna-Lisa Bäckman från DN, Kerstin Ahlberg, sekreteraren Inger Holm och skriptan Inger Säfwenberg. Klockan är strax efter 11 och Åke W vankar av och an. Han vankar mycket under en Kvällsöppetdag. Nu väntar han på kvällstidningarnas första upplagor. Vad har de skrivit om premiärprogrammet.
Harry Schein har synpunkter
Filmen Pensionat Paradiset skall visas under kvällen, också den i tvåan. Denna film, en av svensk films mest utskällda, antas det att Harry Schein har synpunkter på. Schein har nyligen gjort en anmälan till Radionämnden där han ifrågasätter om t ex Pensionat Paradiset skulle vara god underhållning, vad är då dålig? Schein kontaktas och naturligtvis ställer han upp.
Peo kommer in från sitt och Åke W;s lilla rum och säger:
• 600 000 älgjägare stormar, Vi måste följa upp grejen ikväll. Vi får ta kontakt med någon arg jägare från norr.
Redaktionen ser ut som vilken tidningsredaktion som hest. Gruppens arbetssätt påminner mer om en kvällstidnings än en morgontidnings. Man tänder på grejor, idéer prövas, uppslag spolas.
Malmö-tidningarna kommer. De visar sig vara lite snällare är Stockholmspressen.
• Men så kommer jag ju från landet, säger Peo.
Har talat med både Olof Palme och Vilhelm Moberg
Klockan är över två. Nu börjar det hetta till. Redaktionen har talat med såväl Olof Palme som Vilhelm Moberg. Chansen finns alltså att båda kommer och då skall Alexander Solsjenitsyns nobelpris, eller det pris han inte har fått att diskuteras.
Peo och Åke W ringer ett antal samtal och kl 14.15 får de beskedet.
• Ville kommer.
För första gången på fem år har Moberg lovat att ställa upp i TV. Nu måste allt klaffa.
• Fixa en taxi åt Ville. Ordna så att den är hos honom exakt 15.30. Inte en minut senare.
• Palme kommer, är beskedet fem minuter senare.
Programmet är i stort sett i hamn nu när klockan är halv tre.
Otroligt säger redaktionen. Det är en helt otypisk dag som jag är här upplyses jag om. I måndags var inte mycket klart ens när klockan var halv åtta.
• Nu får vi inte tussa ihop Palme och Ville för programmet. Båda kan tända snabbt och då kan dom skälla av sig innan dom är i rutan.
Taxi beställs till Moberg
Taxin till Moberg beställs och dubbelkollas.
• Vi får bara inte missa Ville nu
Vid tre-tiden blir det genomgång. Programmet läggs preliminärt upp och naturligtvis skall debatten Palme-Moberg inleda. Deras diskussion om Solsjenitsyn kan bli en topp-grej. Peo Enquist går in till sig med den norska journalistens Per Egil Hegges bok om Solsjenitsyn för att läsa in så mycket som möjligt om denne. Kåre Nyblom, tidigare Sveriges Radios man i Moskva. Kontaktas. Han har en hel del uppgifter om ryssen.
Repetitionerna sätts igång. Sångerskan Christine Gyhagen övar tillsammans med husbandet under Lasse Bagges ledning. Gruppen Gunder Hägg kommer en halvtimme efter utsatt tid och börjar repetera. Musikinslagen repeteras alltså, men inte intervjuerna. Det skulle ta bort mycket av finessen med direktsändningar.
Trailer efter Rapport
Vid 17-tiden ännu ett glädjebesked. Det blir en trailer (reklamsnutt) omedelbart efter Rapport. Den bästa reklamtid ett kommande TV-program kan få. Tidningarna börjar ringa och fråga om vad det blir ikväll. Kombinationen Palme och Moberg utlöser stort pådrag. Ytterligare tidningar ringer och undrar om programmet blivit bombhotat. Ett rykte har uppstått. Ingen tar detta så allvarligt.
Klockan går mot 18. Tommy Engstrand går igenom vem Preven Svedberg är med programledaren. ”Taktik” görs upp för hur och när Moberg och Palme skall komma till studion. De får inte träffas innan programmet. Moberg beräknas anlända 20.45 och Palme strax efter 21.
• Se för tusan till att dom kommer i olika rum
Några minuter för halv åtta är allt klart för det första trailern. Peo repeterar. Han tycks något spänd med det brukar lossna för honom när det väl börjar. De trettio reklamsekunderna går snabbt och Gunder Hägg får faktiskt utföra något musikaliskt i bakgrunden. Programledaren för nästa vecka Sven Öste hälsar på. Han vill känna på atmosfären säger han.
I studion repeterar nu Gunder Hägg och bildproducenten Björn Bondeson provar olika kameravinklar. Gästerna börjar komma och tas om hans av studievärdinnan Birgitta Edberg.
Vilhelm Moberg kommer och för sin i ett rum. En kvart därefter är Palme här och han förs till sminkning. Inget möte även om det var nära. Harry Schein gör entré och hamnar i samma rum som Moberg. Omedelbart startar en diskussion om Utvandrarfilmen. De två är oense om filmens kvalitéer. Moberg frågar om den är för folklig för att vara bra.
- Goafton här är Kvällsöppet
Klockan går mot sändning.
Alla intar sina platser sina platser. Instruktioner ges av studiomannen.
• 30 sekunder. Tystnad. Klartecken och Godafton, här är Kvällsöppet, säger Peo Enquist, programmet är igång
Kommentar 42 år efter införandet; ( Idag 1 maj 2017 är det 46 år efter)
Kvällsöppet var ett mycket uppskattat och populärt intervju-program under många år. Många av de som såg detta program – där Olof Palme och Vilhelm Moberg hade sitt så välkända gräl inför TV-kamerorna – har knappast glömt det heller. Det har även hänt att jag fått se en snutt av programmet även under senare år, då någon slags krönika skall sändas. Vid dessa snuttar skymtar även undertecknad med då varande hustru fram - hon sitter bredvid Harry Schein.Det var en sådan oerhört spänning i luften innan sändningen och denna spänning t o m ökande när programmet gick ut i etern. Bakgrunden till Palmes och Mobergs gräl var att den ryske författaren och nobelpristagaren Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn - han fick priset – men fick inte resa till Sverige och ta emot sitt pris. 1974 tvingades han i exil och han inbjöds till Stockholm detta år för att ta emot sitt pris. Det var 1974 som de två svenska författarna Harry Martinsson och Ejvind Johnson fick dela priset.
Moberg mycket upprörd
Moberg var mycket upprörd över att inte Solzjenitsyn hade inbjudits till svenska ambassaden i Moskva för att där ta emot priset. Palme var en realpolitiker och för den svenska regeringen var det i princip omöjligt att dela ut priset på ambassaden i Moskva . Det kalla kriget var fortfarande tämligen kallt – och Palme försökte förklara för Moberg hur det kan se ut i själva den politiska verkligheten. Det var ett mycket sevärt program, och snart nog kan det dyka upp på TV-rutan och nu är det roligt att kunna berätta för barnbarnen hur det kunde gå till innan deras mamma ens var född.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar