måndag 29 maj 2017

Today it is 100 years since John F Kennedy (JFK) was born. I now have more than 140 books about the family


Monday, May 29th, is the day 100 years since John F Kennedy was born. This will of course be noted a lot in the USA, not least at the John F Kennedy Presidential Library and Museum in the Boston, Mass.

John F Kennedy was elected president in 1960 and was murdered in Dallas Texas on November 22, 1963, when I was a young high school in Östersund. My first book of / about JFK was "Studier mod", which came in Swedish in January 1964. I did not think so that I would collect books on the Kennedy family for the rest of my life.

Today, in our library there are about 140 books about the family, which means five shelves of 8o cm = 4 runners. I have read books about the family for about 53 years and there is still a lot of news to read about JFK. I want to claim that some of the best books about him have been published in recent years.

The reason for this may be several, new generations of researchers - with newer perspectives - have come, time has passed and old secrets can be released, other memoirs have also given new information about JFK, etc.

I especially recommend these books:

Jack Kennedy. Elusive hero av Chris Matthews, 2011.
Camelot’s court. Inside the Kennedy White House av Robert Dallek, 2013.
Kennedy & Nixon, The rivalry that shaped postwar America av Chris Matthewes, 2013.
JFK and LBJ. The Last two great Presidents av Godfrey Hodgson, 2015.




Idag är det 100 år sedan John F Kennedy (JFK) föddes. Jag har samlat böcker om familjen i mer än 50 år - har nu ca 140 volymer


Måndagen den 29 maj är det på dagen 100 år sedan John F Kennedy föddes. Detta kommer naturligtvis att uppmärksammas en hel del i USA, inte minst på John F Kennedy Presidential Library and Museum i födelsestaden Boston, Mass. 

John F Kennedy valdes till president 1960 och mördades i Dallas Texas den 22 november 1963, då var jag ung gymnasist i Östersund. Min första bok av/om JFK var ”Studier i mod” som kom på svenska i januari 1964. Inte hade jag då en tanke på att jag under resten av mitt liv skulle samla på böcker om familjen Kennedy.

Idag finns i vårt bibliotek ca 140 böcker om familjen, vilket innebär fem hyllor á 8o cm = 4 löpmetrar. Jag har alltså läst böcker om familjen i ca 53 år och fortfarande finns det en hel del nytt att läsa om JFK. Jag vill påstå att några av de bästa böckerna om honom har getts ut på senare år. Anledningen till detta kan vara flera, nya generationer forskare – med nyare infallsvinklar - har kommit, tiden har gått och gamla hemligheter kan släppas fram, andra memoarer har också gett nya uppgifter om JFK mm.

Rekommenderas:

Jack Kennedy. Elusive hero av Chris Matthews, 2011

Camelot´s court. Inside the Kennedy White House av Robert Dallek, 2013

Kennedy & Nixon, The rivalry that shaped postwar America av Chris Matthewes, 2013

JFK and LBJ. The Last two great Presidents av Godfrey Hodgson, 2015

Boken om JKF och Nixon har  nyligen lästs om. De båda herrarna valdes till Representanthuset samma år, 1946, de blev senatorer 1952 – och då låg deras arbetsrum i samma korridor, mitt emot varandra. De var mycket nära och goda vänner. De blev sedermera fiender. Nixon var den som drabbas mest av detta, först kämpade han mot JFK i valet 1960, sen fruktade han att Robert skulle bli demokraternas presidentkandidat 1968 då Nixon ställde upp. RKF mördades i LA. Nixon fruktade också att yngre brodern Ted skulle kunna stoppa hans omval 1972

Ulf Jonasson, JKF.

Om jag skriver JFK efter mitt namn så skall inte läsaren tro att jag  har hybris, JFK kan också stå för Journalist, Forskare och Kommunpolitiker.



söndag 28 maj 2017

Min spanske vän – generalen. Några möten i Benidorm för 50 år sedan


Den här bilden har jag inte sett på kanske 25-30 år, men så häromdan – vid en genomgång av en av mina fotolådor – så dök fotot upp och det förunderliga minnets kamrar började aktiveras.

Under 60 talet liftade jag runt i Europa några gånger, oftast ensam. Denna händelse inträffade något av åren 1965 – 1967. Jag planerade att lifta till södra Spanien för att bl a träffa en lumparkompis, Christer vars morfar hade en buss som gjorde resor till bl a Benidorm. Familjen byggde senare ett eget hotell.

Monte Carlo

När jag gjorde mina liftarresor så åkte jag tåg genom Sverige - oftast till Trelleborg för att där ta färjan till Travemünde – och sedan tillbaka samma väg.  När jag planerade min resa pratade jag med kompisar och fick tips om än det ena än det andra. En av mina vänner – Folke – planerade att ta sin lilla Fiat för att  besöka bl a Monte Carlo, som han alltid hade längtat till. Vi kom fram till att vi kunde resa tillsammans vissa sträckor. Jag ville inte ge upp min ursprungsplan - dvs att ta tåg och färja – så vi kom fram till att vi skulle träffa i Hamburg en viss dag – vilket vi också gjorde. Så blev det och det var riktigt trevligt att ge oss ut tillsammans. Vi trivdes mycket bra tillsammans. 

Vi åkte bl a till och genom Amsterdam, och inte minst Paris - där ett besök i Versailles var höjdpunkten. Fiaten hade ett öppet tak och när vi åkte in på Versailles området stod jag där som en nutida härförare. Detta uppmärksammande också den lokala polisen som inte var lika roade som vi.

Andorra

Resan gick söderut och vi besökte också det lilla furstendöme Andorra, som 50 år senare har en befolkning på ca 70 000 personer. Efter som vi nyligen hade gjort lumpen uppskattade vi – att om vi ville erövra Andorra så räckte det med ett halvt kompani, men vi avstod.

Därefter fortsatte vi söderut längs den spanska östkusten till Benidorm. Vi träffade Christer som guidade en resa från Sundsvall och den skulle påbörja sin hemresa om 5-6 dagar, vilket var viktigt för mig för jag hoppades kunna resa med den svenska bussen en bra vit norröver. Folke ville inte vara kvar i Benidorm utan hans egentliga mål med resan var alltså Monte Carlo. Om han tänkte försöka spränga banken i Monte Carlo vet jag inte men det gick inte så bra med rouletten för honom.

Benidorm

Jag hittade ett enkelt hotellrum och njöt av sol och värme. Vid min andra kväll i Benidorm satt jag i en bar och helt plötsligt dök en man upp och som sällskap hade han en schäferhund. Om jag hade satt mig på hans plats minns jag inte, men jag minns mycket väl hur han blev emottagen av manen i baren. Jag kommer på orden hövligt, mycket respektfullt och utan att mannen sade ett enda ord så serverades det honom ett rätt stort glas med starksprit. Jag satt med en enkel öl.

Man med närvaro

Det var nån speciell aura kring mannen, det finns vissa människor vars blotta närvaro i ett rum blir så påtaglig, utan att göra något väsen av sig var han rummets medelpunkt. Jag tycket att detta var oerhört intressant och nyfiken som jag var – och fortfarande är – tilltalade jag honom, först på engelska som inte funkade, sedan på tyska – som vi båda ändå kunde göra oss rimligt förstådda på.

Jag såg hur barmästaren närmast glodde på mig vi vidöppna ögon – och nånstans uppfattade tydligen mannen med hunden också detta - och han visade sedan med sin högerhand att hans nyvunne vän – dvs jag - också skulle ha ett glas, och så blev det. Sedan satt vi och dividerade nån timme, min spanske vän fick ett glas till.

Samma bar

Kvällen därpå gick jag till samma bar och satte mig på samma plats och då tilltalade bar-mannen mig och frågade om jag visste vem mannen var. Jag hade naturligtvis ingen som helst aning. Därefter följde en av de märkligaste historier jag någonsin upplevt, eller skall jag säga varit så nära.

Mannen med hunden var en gammal general - varför jag i fortsättningen kommer att kalla honom Generalen. Generalen hade under ett flertal år arbetat mycket nära den spanske diktatorn Francisco Franco. Det spanska inbördeskriget varade mellan 1936 och 1939 och ett resultat av detta var att Franco blev landets diktator under många år.

Generalens hustru dog

Min nyvunne vän sades ha varit något att ett militärt geni, och han kom nära Franco  efter kriget. Den nu talföre barmästaren fortsatte med att berätta att Generalen efter några år nära makten drabbades av en svår olycka, hans hustru dog i en bilolycka vilket fick Generalens hela värld att rasa samma.

Franco kunde inte ha sin nära vän så centralt placerad, men enligt legenden ordnade Franco att Generalen - hans vän - fick ett mera formellt uppdrag, en pension och bostad i Benidorm. Han sades ”inspektera” barer och andra utskänkningsställen, denna inspektion bestod i att han samtalade en liten stund med den bar-ansvarige samt fick ett eller två glas.

Vi hade några möten till och samma procedurer upprepades. Kvällen började med att jag gick till baren och åt middag nån timme tidigare än General kom. Det var då det berättades olika skrönor om Generalen, nånting speciellt av detta kommer jag inte ihåg. Det sades att han under större delen av natten gick runt till så många ställen han orkade med och ”inspekterade”. Jag behandlades mycket respektfullt som Generalens vän och betalde inte min öl.

Sista kvällen ....

Sista kvällen i Benidorm skulle jag gå ut med ett par medresenärer på hemresan, och vi gick på ett annat ställe. Döm om min förvåning - eller kanske inte - men när vi satt och åt middag dök Generalen upp, han och hunden gick fram till bardisken och av en annan barmästare fick han sitt glas.

Han såg mig och höjde ”en skål för sin svenske vän”. Jag trodde att detta skulle bli det sista jag såg av honom men få förmiddagen dagen därpå möttes vi på gatan. Där pågick ett gatuarbete och när han såg mig med kameran ville han att jag skulle ta ett kort.


Generalen fick låna en korp av mannen till höger på bilden - som på något vis var stolt av att vara med på samma kort som Generalen. Hunden var självklart med. Dagen därpå reste jag hem till Sverige.

lördag 27 maj 2017

Hovdsjögrenen - från Anna Tåquist (1912-1989) till Håkan Jönsson (1417 - ??)


Hovdsjö-grenen

Generation 1.

Ulf Jonasson, Frösön
Född 16/9 1942

Gift med Birgitta Jonasson, Uppsala
Född 13/3 1948 – Gifta 2/5 1992
-------------------------------------------------------------------

Generation 2.

Mor: Anna Tåquist, Risselås, Strömsund
Född 4/4 1912. Gifta 12 maj 1940 Död 17 maj 1989

Far: Nils Jonasson, Hallom, Myssjö
Född 29/8 1908. Död 17/1 1989

-------------------------------------------------------------------
Generation 3.

Morfar: Daniel Tåquist, Brattbäcken, Tåsjö
Född den 21/12 1872. Död 5/11 1937

Mormor: Juliana Jönsdotter, Risselås, Ström
Född 25/7 1877. Gifta ? Död 18/1 1956

-------------------------------------------------------------------

Generation 4.

Morfars farFörre nämndemannen och kommunordförande
Anders Daniel Tåquist
Född 25/5 1831. Död1/2 1911

Morfars mor: Brita Sara Dorotea Andersdotter
Född 20/1 1835. Gift 31/10 1858. Död 4/2 1899

-------------------------------------------------------------------

Generation 5.

Morfars farfar, Fjärdingsman Isak Tåquist, Tåsjö
Född 14/4 1797. Död 18/3 1852

Morfars farmor: Anna Lisa Wikström
Född 18/1 1799. Gift 14/10 1821. Död 24/12 1889

-------------------------------------------------------------------

Generation 6.

Morfars farfars far. Anders Wikstöm, Brattbäcken
Född 27/11. 1770. Död 18/2 1853

Morfars farfars mor. Sara Mattsdotter
Född 1772. Död ?

-------------------------------------------------------------------

Generation 7.

Rustmästaren i Ström, bonden i Tåsjö
Mf, ff, ff - Jöns Wikström, Rörnäset. Omgift
Född 21/6 1737. Död 2/9 1802

1)     Mf, ff, fm. - Christina Greta Oldberg
Född 11/12 1738. Död   1778

-------------------------------------------------------------------

Generation 8.

Armfeltcarolinen
Jon Dunderhake, Fyrås, Hammerdal
Född 10/7 1691. Död 18/10 1761

Valborg Persdotter
Född 15/3 1691. Död 21/6 1715
  
-------------------------------------------------------------------

Generation 9.

Dragon
Olof Joensson Dunderhake, Fyrås
Född  1669. Död 9/10 1739’
Hustru okänd

-------------------------------------------------------------------

Generation 10.

Jon Olofsson, Hovdsjö
Född  1628. Död 27/3 1704

-------------------------------------------------------------------

Generation 11.

Olof Svensson, Hovdsjö
Död 1669

-------------------------------------------------------------------

Generation 12.

Sven Sjulsson, Hovdsjö
(ägare 1610 – 1624)

-------------------------------------------------------------------

Generation 13.

Siordg (?), Hovdsjö
(ägare 1566)
-------------------------------------------------------------------

Generation 14.

Sigurd Sigurdsson, Hovdsjö
Ägare 1480 -1517

-------------------------------------------------------------------

Generation 15.

Sigurd Ryss,
(ägare 1473)

-------------------------------------------------------------------

Generation 16.

Håkan Jönsson,
(ägare av hela gården Hovdsjö före år 1417)
(Kyrkpräst i Torsåker, Ångermanland)

-------------------------------------------------------------------




Skankesläkten: på Mammas sida-från Anna Tåquist, Strömsund (1912-1989) till Karl Pedersen-Gamle Karl på Hov (1360–1430) via Riddaren Örjan (1400-1474)


Skanke-grenen

Generation 1.

Ulf Jonasson, Frösön
Född 16/9 1942

Gift med Birgitta Jonasson, Uppsala
Född 13/3 1948 – Gifta 2/5 1992
---------------------------------------------------------------------------

Generation 2.

Mor: Anna Tåquist, Risselås, Strömsund
Född 4/4 1912. Gifta 12 maj 1940 Död 17 maj 1989

Far: Nils Jonasson, Hallom, Myssjö
Född 29/8 1908. Död 17/1 1989

---------------------------------------------------------------------------

Generation 3.

Morfar: Daniel Tåquist, Brattbäcken, Tåsjö
Född den 21/12 1872. Död 5/11 1937

Mormor: Juliana Jönsdotter, Risselås, Ström
Född 25/7 1877. Gifta ? Död 18/1 1956

---------------------------------------------------------------------------

Generation 4.

Morfars farFörre nämndemannen och kommunordförande
Anders Daniel Tåquist
Född 25/5 1831. Död1/2 1911

Morfars mor: Brita Sara Dorotea Andersdotter
Född 20/1 1835. Gift 31/10 1858. Död 4/2 1899

---------------------------------------------------------------------------

Generation 5.

Morfars farfar, Fjärdingsman Isak Tåquist, Tåsjö
Född 14/4 1797. Död 18/3 1852

Morfars farmor: Anna Lisa Wikström
Född 18/1 1799. Gift 14/10 1821. Död 24/12 1889

---------------------------------------------------------------------------

Generation 6.

Morfars farfars far. Anders Wikstöm, Brattbäcken
Född 27/11. 1770. Död 18/2 1853

Morfars farfars mor. Sara Mattsdotter
Född 1772. Död ?

---------------------------------------------------------------------------

Generation 7.

Rustmästaren i Ström, bonden i Tåsjö
Mf, ff, ff - Jöns Wikström, Rörnäset. Omgift
Född 21/6 1737. Död 2/9 1802

1)     Mf, ff, fm. - Christina Greta Oldberg
Född 11/12 1738. Död   1778
---------------------------------------------------------------------------

Generation 8.

Stabsfurir
Mf, ff, ff, f, Olof Oldberg, Hammerdal
Född 8/11 1703. Död 1761

Mf, ff, ff, m – Kristina Norea
Född 18/9 1691. Död

---------------------------------------------------------------------------

Generation 9.

Kyrkoherde
Anders Oldberg, Lit
Född 1668. Död 1719

Christina Drake, Lit
Född 1670. Död 28/8 1744

---------------------------------------------------------------------------

Generation 10.

Kyrkoherde
Elias Oldberg, Lit
Född 1640. Död……

Maria Embdeman
Född 1667. Död 31/12 1715
---------------------------------------------------------------------------

Generation 11.

Kopparslagaren, Herredagsmannen
Olof Olofsson, Oldberg, Näs
Född 1600, Dog 1677

Brita Persdotter.
Född… Gift 1621, Död

Maria Embdemans far
Kyrkoherde Johan Embdeman, Opdalen Norga

---------------------------------------------------------------------------

Generation 12.

Länsman
Peder Jönsson, Hov Hackås,
Född. 1580. Död 1641

Brita Mårtensdotter
---------------------------------------------------------------------------

Generation 13.

Länsman Jens Pedersson, Hov
Född 1540. Död

Kristina

Kyrkoherde Martinus Laurenti, Torps, Medelpad

Elisabeth Carlsdotter
---------------------------------------------------------------------------

Generation 14.

Jordägaren i Hov
Per (Peder) Örjansson
Född ca 1510. Död

----------------------------------------------------------------------------

Generation 15.

Lagman, Väpnaren Örjan Karlsson, Hackås
Född 1470. Död 1530

Anne Karlsdotter
Född 1480. Död 1551
Generation 16.

Jordägare i Hov Karl Örjansson
Född 1440 i Hackås. Död 1484 i Hackås

---------------------------------------------------------------------------

Generation 17.

Riddaren, Hövitsmannen Örjan Karlsson, Skaank (Skunk)
Född 1400. Död 1474

Margret Jensdotter
Född 1420. Död ?

---------------------------------------------------------------------------

Generation 18.

Jordägare Karl (Carolous) Pedersson, Hov, Hackås
”Gamle Karl på Hov”
Född 1360. Död 1430
---------------------------------------------------------------------------