lördag 8 augusti 2015

Fredsmarschen – Hiroshimadagen. Kämpigt i hettan - men Palme mötte. Äntligen framme i Paris. (Från UNT:s specielle medarbetare – dvs jag)


(Införd 7 aug 1981 i Upsala Nya Tidning) ( dvs 34 år sedan)

Olof Palme åkte direkt från sitt möte med den franske premiärministern Pierre Mauraoy till Port d Àubervillier i Paris utkanter för att möta de 6 - 7 000 deltagarna i fredsmarschen som på torsdagen efter 45 dagar och 112 mil nådde Paris. Palme hade också vid sin vistelse i Paris träffat president Francois Mitterrand.

På frågan om han hade tänkt delta i marschen svarade Palme mig:

-        - Jag vill inte delta i demonstrationer och marscher när jag gästar ett främmande land.

En av de många marschdeltagarna frågade Olof Palme om han tror att en stor fredsmanifestation som denna kan påverka de beslutsfattande politikerna.

-        - Jag tror inte på omedelbara resultat av enskilda marscher eller demonstrationer, men många marscher och många demonstrationer påverkar opinionen och därmed politikernas beslut.

Den 45:e och sista marschdagen startade i ovisshetens tecken. Så sent som på onsdagskvällen hade de parisiska polismyndigheterna sagt nej, fredsmarschen skall inte gå igenom Paris. Inte heller skulle man få marschera från den gamla flygplatsen Le Bourget till Port d` Àubervillier. Man hänvisade till trafikfaran.

Ledarna för fredsmarschen gav emellertid inte upp och klockan 09.30 på torsdagsmorgonen kom det slutliga beskedet till deltagarna.

-        - Ni får marschtillstånd.

Beskedet mottogs naturligtvis med ett stort jubel av marschdeltagarna. De parisiska myndigheterna och polisen applåderades för sitt beslut. Med en timmes varsel fick de 6 - 7 000 personer som började marschen från det gamla flygfältet sätta igång och med endast en kvarts försening startade fredsmarschens sista dag. ( det tillkom en hel del människor under marschens gång – notering idag).

Som under hela den tidigare marschen gick ett tiotal japanska munkar i täten, de trummade marschtakten och sjöng sina entoniga sånger.

En het sol lyste över deltagarna och trots att torsdagens etapp inte var så lång som tidigare, blev det för många mycket jobbigt att gå de sista 20 kilometrarna. Några personer svimmade i värmen, men medföljande sjukvårdspersonal hjälpte dem upp på benen igen och de ville absolut fortsätta.

Vid 12.30-tiden nådde fredsmarschen fram till Port d` Àubervillier och vid den nu så välkända fredsduvan som står på en jordglob som går på hjul i marschen uppenbarade sig plötsligt Olof Palme.
Ingen av marschdeltagarna hade en aning om att Palme skulle möte dem, eller ens att han var i Paris. När Olof Palme träffade marschdeltagarna möttes han av mycket kraftiga applåder.

Ankomsten till Paris var alltså den 6 augusti och det var till åminnelse av de hundratusentals offer vid den första atombomben som fälldes över Hiroschima i Japan den 6 augusti.

Nu stannade många av marschdeltagarna kvar i Paris till och med söndagen den 9 augusti som är den dag som bomben över Nagasaki fälldes. Då kommer fredsmarschen att avslutas med ett stort möte på Hippodromteatern och dit väntas tiotusentals åskådare. Två tyska minuter skall då hållas till minne av de offren för den två första atombomberna.

PS. Tillägg till texten.

En av anledningarna till att myndigheterna ifrågasatte att marschen skulle få gå igen Paris, bl a utefter Champs-Elysées, var att polisen ansåg att inga utländska medborgare hade tillåtits att marschera utefter Paris stora paradgata tidigare - man hade Hitler i minnet.

Jag deltog i marschen under den sista veckan och det var en rent av fantastisk upplevelse att vandra utefter Champs-Elysées. På trottoarerna stod tusentals fransmän och viftade med Tricoloren – den franska flaggan, och många mindes säkert när tyskarna tågade in i deras huvudstad ungefär 40 år tidigare. De som nu vandrade utefter Champs-Elysées kom i fredens tecken.




För att kunna skriva den här texten var jag tvungen att gå upp till en fransk tidning och fråga om jag kunde på låna en skrivmaskin och att få en filmrulle framkallad. Jag fick hjälp av dem, men när vi skulle telefota över bilden till Upsala Nya så försvann den – dvs denna bild på  Olof Palme -  nånstans på vägen till Uppsala. Dock publicerades bilden och en separat text i UNT. (1 nov 1990)

( En av initiativtagarna till denna fredsmarsch var den norska professorn och fredsforskaren Eva Nordland som var en framträdande personlighet inom den norska fredsrörelsen; Hon var bl.a. en av initiativtagarna bakom de många freds-marscherna runt om i världen under 1980-talet t.ex. Köpenhamn-Paris 1981 och Stockholm-Moskva/Minsk 1982).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar