lördag 20 september 2014

Valets slutresultat visade att de rödgröna ökade med hela 0,01 % mot valet 2010. Folkets mandat.


Nu har slutresultat av riksdagsvalet kommit och justerats av vederbörlig myndighet. Det som S+MP+V talar om, det stora mandaten/folkets förtroende har nått upp i hela 43,62 % av rösterna, S fick 31,01 %, MP 6,89 % och V 5,72 %. S+MP - som regeringsförslaget för närvarande ser ut – får inte mer än 37,9 %.

Talmannen hade alltså formellt kunnat erbjuda Alliansen - som fick 39,43 % av rösterna - att bilda regering, som varande det största blocket, men han slapp göra det eftersom statsministern avgick och talmannen erbjöd därmed S+MP att sondera för en regeringsbildning och att dom därmed kunde försöka få till något av deras riktigt dåliga resultat. Underskatta inte Alliansen. Det finns begåvade strateger där också.

Låt nu diverse sosse-konstellationer försöka reda ut vad dom ställt till med, så kommer Alliansen igen till nästa val.

S har ökat sitt resultat från förra valet med +0,35%, MP har minskat med - 0,45 % samt att V ökat med + 0,11%, vilket innebär att de som fått mandat att bilda ny regering har ökat med 0,01 % sedan valet 2010. Rena pyrrhussegern för sossarna.

Jag vidhåller min tidigare analys då jag sade att SD vann valet, de fick 12,86 % av rösterna, Alliansen förlorade och de rödgröna ökade hela 0, 01 %. VILKET MANDAT. Man kan hålla sig för skratt

torsdag 18 september 2014

Efter att 98,9 % av valdistrikten räknats har s+mp+v gått upp hela 0,01 % mot 2010:s års val - FOLKETS MANDAT kallar man det


Just nu (kl 23.06 på torsdagskvällen) har 6 158 av rikets 6 277 valdistrikt sluträknats av Länsstyrelsen – dvs 98,9% - och vi kan iaktta en rätt intressant för att inte säga en lustig situation, nämligen att s gått upp 0,35% - nu 31.1% mot förra valet, v har stigit med 0,12% - nu 5,71% - och mp har förlorat 0.46% - nu 6,82%. Totalt har de rödgröna just nu 43,63%. Om vi håller oss till partiernas ökning respektive minskning blir siffrorna följande( +0,35 + 0.12 – 0,46% = +0.01%).

Detta är alltså folket besked – som Stefan Löfven, miljösocialister och vänsterfolk talar om. Just nu består alltså folkets mandat av en uppgång för de röd-gröna-vänstern med hela 0.01 % mot förra valet. VILKET FOLKETS MANDAT. Man undrar om det finns räknekunniga personer inom de partier som vill sköta landets ekonomi under de kommande fyra åren.

Att det skall vara så svårt att konstatera - bland politiker vissa journalister och annat löst folk - att valet vanns av Sverigedemokraterna, det förlorades av Alliansen men sossar och andra tycker sig ha fått folkets mandat att regera landet.


Totalt har de röd-gröna-vänster just nu 43,63% av rösterna. Ni minns hur den förra oppositionen - den röd-gröna-vänster med ett par dårars envishet tjatade om att Alliansen inte hade någon egen majoritet, de hade bara 49,3% av rösterna, själva hade de hela 43,7%.

onsdag 17 september 2014

Att jämföra All time high (m) med All time low (s)


( Valreflektion 3)

·        När man börjar titta lite djupare på statistik hittar man ofta mycket intressanta ting. Jag nämnde i en tidigare tweet ” Vilket uppvaknande för de s k rödgröna, vilken hopplös sörja. Är Löfven redan körd?bit.ly/1tcC7o0 att egentligen är Moderaternas valresultat häromdan inte alltför dåligt, vi fick ju under valkväll 23,2% - vilket är 3,8 % högre än m´s genomsnittliga valresultat under åren 1970 – 2010.

Valresultatet för 2010 – vilket var ”All time high” för m, visar det sig motsvarade genomsnittlig siffra för sossarnas valresultat för åren 1970-2010 var 41,0%. Vid förra valet – 2010 fick s 30.7% - vilket var ”All time low”. Årets siffra för s är preliminärt 31,2 % vilket är lika med MINUS 9,8 för partiets genomsnittliga resultat.

Årets siffra kan vara nån tiondels procent högre, och då räknar vi från all time low för s del.
Man kan lugnt påstå att det är viss skillnad att jämföra mellan All time high – för moderaterna - och All time low – för sossarna.

Jag skall inte vara orättvis nu mot s, vid riksdagsvalet 1911, dvs 103 år sedan fick s 28.06% och vid vårvalet 1914 fick man 30,1%. Rätt skall vara rätt.

S+mp+v tycker att dom fått folkets röst, att folket vill förändring – dvs en sosse politik. Jag begriper sannerligen inte hur dom räknar. I andetaget därefter spolar Löfven v och då har s+m endast 37,4% och vi kan på minna om hur s + mp hånade Alliansen för att dom inte hade majoritet, dom hade bara 49,3% av rösterna..


Den rödgröna röran blir alltmer en riktig sörja

Vilket uppvaknande för de s k rödgröna, vilken hopplös sörja.


( Valreflektion 2)

Det talas stort och brett om vilket katastrofval moderaterna har gjort. Men den som bemödar sig om att ta reda på fakta finner att siffrorna är betydligt mer nyanserade än så.

Under de senaste 13 riksdagsvalen (åren 1970-2010) hade moderaterna i snitt 19,4% av rösterna. Resultatet av söndagens val var 23,2%, dvs 3,8% högre än genomsnittsresultatet för de nämnda åren.
Av de 13 nämnda valen är det endast valen 2006 och 2010 som moderarena nådde högre röst tal än genomsnittet, och det var de två val då Alliansen tog makten, röstsiffrorna var då 24,25 % för år 2006 och 26,19% år 2010.

Att man i årets val når siffran 23,2 är mera en normalisering av moderaternas röst-tal.

Sossarna, mp och vänsterpartiet talar nu mycket självsäkert och som om livstycket höll på att spricka att de har fått mandat av svenska folket att bilda regering, människor vill ha en förändring.

Det enda partiet som verkligen vunnit i detta val – och kan påvisa att de vill ha en förändring - är Sverigedemokraterna som fick 12,9%, ett enkelt konstaterande, men icke desto mindre helt korrekt. Plattityder som att 87 % är emot Sverigedemokraterna är lika begåvade som att säga att 93,8% är emot Miljö Socialisterna.

S har sedan valresultat kom skanderat att man hade mandat "folket har sagt sitt", men hur ser detta mandat ut? Sossarna har inte  vunnit nånting, Alliansen förlorade 

S fick – enligt valnattens siffror – 31,2% av rösterna, miljösocialisterana fick 6,2% vilket totalt är lika med 37,4%. Om vi räknar in v´s röstantal som är 5,7%,  fick de rödgröna - som ju egentligen inte finns totalt 43,1%. Som bekant så spolade den tilltänkte statsministern vänsterpartiet redan första dagen efter valet, varför man bör hålla sig till siffran 37,4%. Mängder av sossar och vänsterpartister blev ytterst upprörda, så var det med lojaliteten inom vänstern

Alliansen fick 39,3% av rösterna, dvs 1,9% högre än s+mp. Formellt skulle talmannen efter detta valresultat kunna erbjuda Alliansen att bilda regering eftersom Alliansen är det största blocket, men genom att Reinfeldt avgick redan på söndagskvällen blev detta alternativ inte aktuellt.

S+mp+v finns som sagt inte, detta blev så ytterst tydligt på måndagseftermiddagen då s meddelade att v inte skulle få någon plats i regeringen. S har som bekant sagt sig sträcka ut en hand till ett par av de borgerliga partierna – centerpartiet och folkpartiet. Dessa har vid flera tillfällen sagt att de under inga omständigheter kan tänka sig att stödja s+mp budget. Och så manar LO-bossen till de borgerliga att nu är det dags att ta ansvar – för landets skull.

Hur kan LO-bossen – som ju inte heller är politiker – ens inbilla sig att c+fp skulle vilja ställa upp på s+mp´s budet. Att ena dagen anklaga Alliansen för världens elände och förakta allt som Alliansen uträttat under de gångna åren för att andra dagen uppmana till ansvar är så magstarkt så man knappat tror att det är sant.

Det ser med andra ord riktigt illa ut för Löfven, och miljösocialisternas tuppkammar har krymp ihop betänkligt. Han kan inte räkna med något stöd från varken centern eller folkpartiet vad gäller deras kommande budget. Vissa sakfrågor som man tidigare har samarbetat kring kommer man att fortsätta med.


Regeringen kommer antagligen att kunna presentera en budget innan 15 november, Alliansen kommer att presentera sin budget som redan är färdig, och Sverigedemokraterna torde med stor säkerhet att vilja jävlas med regeringen. De kan ju underkänna delar av budgeten.

Ewa Callhammar fp Katrineholm, hon ställde upp i tre val – förlorade samtliga.


(Valreflektion nr 1.)

I Katrineholm, Sörmland var det en person som blev sitt partis verkliga sänke. Ett totalt misslyckande svarade folkpartiets Ewa Callhammmar för, trots att hon bedrev en rätt påkostad valkampanj, delvis bekostade av henne själv men också bekostad av partiet.

Såhär gick det i de tre val som Callhammar deltog i:

I kommunalvalet stod hon på första plats – partiet gick tillbaka 4.9%, dvs - 853 röster. Fp förlorade också två mandat och Callhammar kommer också att förlora posten som oppositionsråd till centerpartiets Inger Fredriksson, eftersom centern och KD har 6 mandat tillsammans och FP bara har 4.

I landstingsvalet fanns Callhammar på andra plats på Katrineholms-listan, dvs Andra valkretsen. För Folkpartiet i sin helhet - inom landstinget - sjönk antalet röster med 2,8%. Nu fick fp 4,6% av rösterna. Blomster och Callhammar – andra valkretsen – gick ner från 9.07% till 5,5 %, dvs 3,57%, vilket är 0,7% högre än för fp totalt i detta val, dvs andra valkretsen gick riktigt dåligt för fp.

Totalt förlorade folkpartiets två mandat, bl a det som man hade i Andra valkretsen där Blomster och Callhammar fanns. Därmed får ingen av de två plats i det kommande landstingsfullmäktige och några andra betydelsefulla poster är inte att räkna med för.

Callhammar var första namn också på riksdagslistan och där lyckades FP listan endast få 4.3% av rösterna, 2,3 % minus, en nedgång i antal röster från 11 070 röster 2010 till 7561 röster 2014. 

Sannolikt har andre namnet på listan Stefan Käll fått ett tämligen stort antal personröster, så de röster som blev för fp kan mycket väl vara till förmån för Stefan Käll. Ytterst anmärkningsvärt är också att folkpartiet förlorade sitt enda riksdagsmandat i länet, det mandat som under åren 2002-2012 innehades av Liselott Hagberg, f d talman och numera landshövding i Sörmland. Det ansågs vara ett säkert fp-mandat.

Centerpartiet som också förlorade sitt enda mandat hade fått 9 572 röster mot folkpartiets 7 561 röster, varför sannolikheten att ett s k utjämningsmandat knappast går till fp.

Sammantaget kan noteras att folkpartiet – där Ewa Callhammar i kommun och riksdagsvalet var första namn och i landstinget var hon andra namn – förlorade stort i alla tre valen. För folkpartiet var nedgången 1,7% i riksdagsvalet.

I kommunvalet var nedgången – 4.9%, i landstingsvalet – 3.57% och i riksdagsvalet 2,3%
Se vidare på KatrineholmsKuriren. (Mitt inlägg skrevs före KK´s)